FotoGuru
 
    A fotoguru csoport központi weboldala  
   
 
     
 

Válasszunk az életkornak megfelelő színes ceruzát!


Milyen a jó színes ceruza?Ma már számtalan színes ceruza készlet közül választhatunk, ám ahhoz, hogy egy gyermek számára valóban sikerélmény legyen a rajzolás, fontos hogy minőségi és az életkorának megfelelő színes ceruzákat használjon. Az alapszíneket tartalmazó készletektől a különböző színárnyalatokat is tartalmazó több darabos készletekig válogathatunk. A kisgyerek első színes ceruza élménye egy életre szól, ezért fontos a színes ceruzák jó megválasztása. Alapvető kérdés, hogy a megvásárolt színes ceruza készlet mennyire alkalmas a rajzolásra, hiszen a nem megfelelő ceruza nem csak bosszúságot okoz, hanem megnehezíti az írás tudományának elsajátítását is.


Milyen a helyes ceruzafogás?Az iskolában és az óvodában az egyik leggyakrabban használt és kedvelt rajzeszköz a színes ceruza készlet. Egyik előnye, hogy  olcsón beszerezhető, viszonylag hosszú ideig használható, mivel idővel nem megy tönkre. Ha a gyerek még nem tanulta meg a helyes háromujjas ceruzafogást, akkor érdemes a vastagabb háromszög alakú színes ceruzákat választani, majd később jöhet a vékonyabb változat. A háromszögletű színes ceruzák segítségével rá lehet szoktatni a kezet és így az ujjakat, hogy jól fogják meg a ceruzát. A helyes színes ceruza használat során a hüvelyk és a mutató ujjunkkal felülről fogjuk meg a színes ceruzát, majd a középső ujjunkkal, pedig alátámasztjuk. A balkezesek nem húzzák, hanem tolják a ceruzát, nekik kényelmesebb a vékony testű és puhább hegyű ceruzák használata. A jobbkezeseknek is könnyebb háromszög alakú színes ceruzával írni és rajzolni. A gyermekek rajzolás közben a külső és belső érzelmeiket dolgozzák fel. A színes ceruza használata a finom motorika kialakulásának egyik segítő eszköze és jelentős mértékben hozzájárul a szem-kéz koordináció fejlesztéséhez, majd később az esztétikai érzék kialakulásához.


A színes ceruza ami alkalmas a rajzoláshoz.Általános szabály, hogy színes ceruza készletet ne a nagyáruházak kínálatából válasszunk! A minőségi színes ceruzák ára eléggé borsos. Többféle színes ceruzával találkozunk, háromszög alakúval, hat szögletűvel és henger alakúval, illetve ezek vékony és vastag változatával. Az iskolában a háromszög alakú ceruzát részesítik előnyben, amely a helyes írószerhasználatra készteti a gyereket. Ellenben nem javasolják a sima, kerek kialakítású színes ceruzát, amely csúszik és ráadásul könnyen elgurul. Érdemes a háromszög alakú színes ceruza választását megfontolni, hiszen a három oldalra automatikusan felfekszenek az ujjak, ezáltal stabilabb tartást biztosítva. A natúrfából készült, lakkozatlan testű színes ceruza előnye, hogy nem csúszik. A vastag színes ceruzák ajánlottak a kicsiknek, ovisoknak. A vastag színes ceruza kialakítása segíti a gyermekek képességeinek kifejlesztését és a gyermekek írásoktatásában is nagy szerepet játszik. A 6 darabos színes ceruza készlet inkább a kisebbeknek, kezdő rajzolóknak való, akik még az alapszínekkel (piros, fekete, kék, zöld, sárga) szeretnek rajzolni.

Forrás: wts.hu, 2016-08-30 13:31

 

   
   

     
       
         
PR Csoport: Hírek | lorexceginfo.hu